2019. február 10.

Házasság: Krisztusra nézve szövetségben!


Efézus 5,21-25 21Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. 22Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; 23mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője. 24De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. 25Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte.
Prédikáció hanganyaga elérhető: Házasság hete prédikáció! (letöltés/megnyitás)
Kedves Barátaim! Ma február második vasárnapján a házasság világnapja van. 2014. február második vasárnapján is volt ugyanilyen alkalomból szolgálatom, (JoóBlog: A válás nem megoldás Isten szemében!) címmel.
Áhítatunkban egész hétre a házassággal, házasélettel kapcsolatos igék vannak kijelölve. … Mi a házasság? Egy férfi és egy nő, Isten által megszentelt, önzetlen szeretetben kiteljesedő életközössége. Áhítat e heti szerkesztője nagyon jól fogalmazta meg a házasság igazi lényegét. „Krisztusra nézve szövetségben!” Életszövetség, - „és lesznek ketten egy testté”!
Mennyire tudjuk átérezni az igazi lényegét, ennek az Isten által adott bibliai útmutatásnak? Ef. 5,21Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében.” A Bibliát olvasva olyan egyértelműnek tűnik a szerető házastársi kapcsolat, amikor mind a férj, mind a feleség betölti Krisztustól rendelt szerepét. Miért van az, hogy Istenfélő keresztény házaspárok házassága sokszor meg nem értésbe, válásba sodródik. Azért mondom, sodródik, mert az általában egy hosszú folyamat. Krisztusban élő férj és feleség meghitt házastársi kapcsolatát nagyon is befolyásolják az Istennel való kapcsolatuk minőségén kívül, úgynevezett rejtett dimenziók, vagyis tudatalatti hatások, amiket esetleg gyermekkorban nem tudtak feldolgozni, ezért a háttérben rejtve maradnak. Talán ez sokszor nem is tudatosodik bennük. Nagyon fontos befolyással van a férj és feleség viselkedésére, együttélésére a szülői házból hozott viselkedésminta.
Név nélkül valós személyek kapcsolatáról mondok egy példát. Már több mint tíz éve egy hívő fiatalember a Teológiai Akadémián tanult. Egy alkalmon megismerkedett egy hívő leánnyal és őszinte, meghitt szerelem szövődött kettőjük között. Befejezve a teológiai tanulmányait, mint a mesében, eljegyzés, majd házasság következik. A mesék általában idáig tartanak, hogy a fiú elnyeri a királylány kezét, de arról a mesék hallgatnak, hogy a neheze ezután következik.
Mindketten őszinte, melegszívű, értékes emberek, akik nagy reménnyel kezdték meg közös életüket. A fiatalasszony házasságában a gyermekkorából otthonról hozott családi minta meghatározó lett. Hívő Édesanyja és Nagymama, ugyanis nem hagyták meg férjeiknek Istentől rendelt családfői szerepét a családban. Az Édesanya a szülői minta alapján uralkodni akart férjén, ő mivel szerette feleségét és gyermekeit, a családi békesség kedvéért inkább engedett feleségének.
A történetünkben szereplő fiatalasszony a házasságában az Édesanyjától átvett viselkedésminta alapján élte meg a házaséletét. A fiatalember viszont határozott karakteres jellem, aki komolyan veszi a férj Istentől rendelt családfői szerepét, hiszen a szüleinél is ezt tapasztalta. Gyermekeik születtek, a konfliktusok nem szűntek, hanem inkább elmélyültek, több mint tíz év elteltével, szinte már csak a válásban képzelik el a tarthatatlan helyzetük megoldását.
Ha egy fiúgyermek a szülői házban azt látta, hogy az Apa gyakran bántalmazta Édesanyját, akkor a tudatalattijából az elfojtott hajlam felszínre törhet saját házasságában is. Olyan családban, ahol az Édesanya folyton elégedetlen volt, és szidta férjét, leánya is nagy valószínűséggel viszi magával házasságába a negatív szülői példát.
Világban, a házasságban uralkodni akaró feleség mellől kerül ki a legtöbb alkoholista és öngyilkos férj, nem is beszélve a sok válásról. Az igazsághoz tartozik, hogy a férfiakat is ugyanúgy befolyásolja a házasságukban a szülői háztól hozott viselkedésminta.
Ha nyitott szemmel szemléljük a környezetünket, ehhez hasonló példákat gyakran felismerhetünk a házaspárok életében. Talán többen átéltünk házasságunkban olyan reakciónkat, amelyiken mi is meglepődtünk. Magunk sem értettük, hogyan jöhetett ez a reakció ki belőlünk. Úgy, hogy mélyen a tudatalattinkban bennünk volt.
Őszintén be kell vallanom, hogy erre a szolgálatra való felkészülés során nagyon mélyen érintettek ezek az igék. Isten kegyelméből az ige fényében megláthattam magam, olyannak, akinek a házasságában és az emberi kapcsolatokban is változásra van szüksége.
A szülői házból hozott negatív családi mintát, házasságban a sátán mesterien fel tudja tupírozni. Mégis, hogyan lehet ebből az ördögi körből kitörni? Először is felismerni a jelenséget, hogy ezzel először a világteremtő, hatalmas Isten parancsolata ellen vétünk, és ez bűn. A bűnnek viszont jogos büntetés a következménye!
Van egy másik olyan állapot, ami szinte észrevétlenül bomlasztja, erjeszti a házasságot, mint a tésztát a kovász. Ez a bűn! A kovászból, vagy az élesztőből sem kell sok és mégis lényeges változást hoz létre, amibe belekerül. Az első emberpár csak egy szemnek kívánatos gyümölcsből fogyasztott, számukra egyáltalán nem tűnt nagy bűnnek. De Istennek való engedetlenségük elindított egy szinte visszafordíthatatlan folyamatot „életükben”. Emlékezzünk Ap.csel. 5-ben Anániás és Szafira bűnére, hazugságára.
Keresztény házaspár tudatlanul ajtót nyithat a sátánnak életükbe, családi közösségükbe egy kicsinek tűnő bűnnel, ami a világi ember szemében csak ügyeskedés, talán csak kicsivel jobb életet szeretnének biztosítani maguknak. Ennyi még belefér, hiszen mások is ezt csinálják! Emlékezzünk a kismalac és a farkas meséjére, a farkas először, csak egyik lábát tette be az ajtón, és tragikus vége lett a kismalac számára. Kicsinek tűnő megtűrt bűn, de vele már a családon belül van a sátán, és a nagyreményű házasság sodródik a széthullás felé. Vannak, akik együtt maradnak, de egészségüket teljesen felőrli a meg nem értés, az örökös konfliktus.
Szomorúság fog el, ha arra a tényre gondolok, hogy korunkban tíz megkötött házasságból, életszövetségből a fogadalmuk ellenére is, hat válással végződik.
A házastársi életszövetséget a friss forrásvízhez tudnám hasonlítani. A víz minden élőlény számára szinte létkérdés, üdít, életfenntartó, nélküle csak három napig élhet az ember. …
Egy bölcs mestertől megkérdezi a tanítványa, Mester ma láttam egy házaspárt, egész közel álltak egymáshoz és mégis hangosan kiabáltak egymással, miért van ez, talán nem hallják egymást? A mester válasza: lelkükben annyira eltávolodtak egymástól, hogy már nem igazán hallják egymást.
Ki tudja mi a víz kémiai képlete? Igen, H2O. Emlékszem gimnáziumi kémiai kísérletre, amikor a vizet elektrolízissel bontottuk, itt megszűnt a hidrogén és az oxigén kémiai kötése és egymás mellé kerültek. Mi lett belőle? Durranógáz, meggyújtva akkorát durrant, mint egy lőfegyver. … Ha eltűnik egy házaspár életközösségéből a szeretet, mint kötőanyag, akkor durranógázzá válnak.
Még ezen a téren is van számukra egy csodálatos kitörési lehetőség. Mi, akik elfogadtuk Jézus Krisztus értünk hozott golgotai áldozatát, bemerítkeztünk az Atya, Fiú és a Szentlélek nevében, őszinte bűnbánatunk, megtérésünk eredményeképpen szellemünkben újjászülettünk. Kérjük Urunkat, tegye teljessé bennünk az újjászületett szellemünk dominanciáját, uralmát testünk és lelkünk felett. Ha ez megtörténik, akkor magától értetődő magatartásunk lesz a házasságunkban, „az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak”! „Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte.” Mondd testvérem, ha életed árán tudnád megmenteni házastársadat, megtennéd?
Sokan úgy képzelik, hogy az ideális házastárssal minden elképzelésük valóra válhat.  Egy férfi megkérdezte a barátját: Te miért nem házasodtál meg? „Mert az ideális nőt kerestem” – felelte a barát. „És nem találtál rá? – kérdezte ismét a férfi?” „Dehogynem, de amilyen az én szerencsém, ő meg az ideális férfit kereste.”
„A boldog házasság titka nem az, hogy megtalálod a megfelelő társat, hanem az, hogy te válsz megfelelő társsá.” Kedves testvérek, ha velem együtt úgy érzi valaki, hogy a házastársa véleményére alapozva nem a legideálisabb férj, vagy feleség, nincs ok az elkeseredésre, van kiút ebből a helyzetből is. Mint sokan mások, rájöttem, hogy a Biblia megtanít bennünket arra, hogy fokozottan törődnünk kell a házastársunk lelki, érzelmi, anyagi, szexuális és egyéb szükségeivel. Szeretethimnusz 1Kor. 13,2 „Ha szeretet nincsen bennem, semmi vagyok”.
Fázós sündisznók, történet: Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De minél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társától, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre, nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket.
Ef. 5,21”Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében”! Vajon könnyen megy ez, hogy engedelmeskedjünk egymásnak? De sokszor elhangzott a házastársak között, „akkor is úgy lesz, ahogy én akarom, nekem ne mondja meg senki, mit csináljak”! Vajon mi hiányzik ezekből a házasságokból? … A szeretet! Az első időszakban, amikor a szerelem tüze szinte a felhőkig ért, úgy érezted, ha módodban állna, a csillagokat is lehoznád társadnak az égből. Hová tűnt ez az önátadó szeretet? Vagy ez is devalválódik, mindig kevesebbet ér, mint a valuta?
Kezdjük azzal, hogy mi is a szeretet? A szeretet a Biblia szerint, nem érzelmi, hangulati állapot, hanem cselekedet. Sőt, fáradozás. A jobb világi körökben is tudják ezt. Az egyébként nem hívő Kisherceg is azt mondja a virágjának: Annyit fáradoztam érted, hogy már megszerettelek! Isten szeretete a bűnös világ felé cselekedeteiben nyilvánult meg. János 3,16 „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen”. Azt hiszem, hogy a házasságokban az önátadó szeretetnek van leginkább összetartó hatása. Nem az én érdekem, nem a te érdeked, hanem a mi érdekünk legyen az első, Jézus Krisztusban felbonthatatlan kötelékkel. Hármas kötél nem hamar szakad.
Sokan megfogalmazták már ifjú házasok is. De jó lenne a házastárs szívéhez egy tuti odaillő kulcs, amit odaillesztenék, és teljes szeretetével megnyílna felém. Nos, ez nem lehet kérdés, a végtelenül bölcs és hatalmas Isten gondolt erre, a Bibliában rendelkezésünkre bocsátotta ezt a varázskulcsot.
A férjek kulcsa feleséghez: „Férjek, szeressétek a feleségeiteket!” (Megjegyzem, a szeretet nemcsak érzelem, hanem döntés kérdése)
A feleség kulcsa a férjéhez: „Asszonyok, tiszteljétek férjeiteket!”…
Befejezésül még egyszer felolvasom az Ef. 5,21Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében.”  ÁMEN!

Nincsenek megjegyzések: