2020. október 27.

Szőkepusztai találkozó üzenete! (2020. július 26)

 


Sok szeretettel köszöntelek benneteket, itt a szőkepusztai zarándok kápolnában, amelyet nagyszüleink, dédszüleink építettek 1931-ben. Bizonyos értelemben ma egy kerek évfordulót ünnepelhetünk, hiszen a bonyhádi bank 1920-ban árverezte el a szőkepusztai nagybirtokot, így költözhettek ide száz éve egy jobb élet reményében felmenőink, szinte az ország minden részéről. Az akkori nagybirtokosnak rossz lapjárása volt és ezért egyszerűen elkártyázta birtokát.

Ismeritek a mondást, véletlenek pedig nincsenek. Szemléljük az akkori eseményeket nagyobb léptékű összefüggéseiben. Száz éve az 1920-as évektől kezdődően, szinte egész Európában egy hatalmas ébredési hullám indult, emberek százezrei fogadták el Jézus Krisztust életük Urának, Megváltójának. A legjobb színházi rendező sem képes úgy rendezni egy színdarabot, mint ahogyan Istenünk a világmindenség dicsőséges ura rendezte az eseményeket a második nagy világégés előtti évtizedekben.

Soltvadkertről és Kiskunhalasról és számos más helyről baptista családok is jöttek a felparcellázott nagybirtokból termőterületet vásárolni. 1920-ban már az első évben a kiskunhalasi Sós Simon tanyáján megalakították a szőkepusztai baptista gyülekezetet, ahol a családok összejöttek istentisztelet keretén belül imádkozni, énekelni, és Bibliát olvasni Isten dicsőségére. Minden család otthonában az asztalon ott volt a Biblia, minden nap családi áhítatot tartottak, együtt imádkoztak énekeltek. A Biblia nem csak dísz volt az asztalon, hanem a krisztusi élethez valóságos útjelző és üdítő lelki táplálék. Akkoriban járta az a mondás, hogy egy baptista péksegéd, jobban ismeri a Bibliát, mint egy katolikus pap.

A Bibliát nemcsak olvasták, hanem életük zsinórmértékévé is tették. Nagyon jól tudták, hogy Isten ajándékaként kegyelemből van üdvösség hit által, ezt a tényt örömmel és hálás szívvel fogadták. János 1,9-12 ezt olvashatjuk Krisztus Jézusról „Az Ige volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba. A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt: a saját világába jött, de az övéi nem fogadták be őt. Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazoknak, akik hisznek az ő nevében,”.

A Bibliát ismerő ember jól tudja, hogy Isten gyermekének lenni csodálatos kiváltságot, rangot jelent. (Két gyermek beszélget az iskolában, mondd van nektek valaki befolyásos ismerősötök? Hát nem is tudom, de az este hallottam, hogy Apám Istent Atyámnak szólította.) Felmenőink jól tudták magukról, hogy ha a menny és föld dicsőséges Urának gyermekei, akkor egyszerűen kifejezve a nemesség kötelezi őket és ugyanúgy minket is. Nem lenne méltó hozzánk, ha mennyei Atyánknak folyton csak szégyenkezni kellene miattunk. (Lukács 9,26) „Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön az ő dicsőségében, az Atya és a szent angyalok dicsőségében.” Általában jellemző volt rájuk, hogy ártó szenvedélyektől mentes életet éltek. Nem volt köztük alkoholista, nem dohányoztak, nem káromkodtak, becsületes, dolgos embereknek ismerték őket. A nyugalom napját a vasárnapot, még aratás idején is megtartották, nem végeztek semmi olyan munkát, ami másnap is elvégezhető. Szorgalmuk és Isten áldása eredményeképpen általában szépen gyarapodott családjuk és a gazdaságuk.

De nemcsak saját gazdaságuk gyarapodása volt számukra fontos, hanem képletesen mondva Isten szőlőskertjében való munkálkodás is. Jézus Krisztus misszióparancsa szinte a szívükbe volt írva. Mivel az addig elhanyagolt földet művelni kellett, tavasztól késő őszig szükség volt minden munkáskézre a családokban, ezért megbíztak, megfizettek egy főállású missziómunkást Simon Menyhértet, aki akár aratás idején is ment és hirdette Isten igéjét a közeli és távoli településeken. Az eredmények magukért beszélnek, egy 1938-as statisztika szerint Szőkepuszta központhoz 26 környékbeli missziós állomás tartozott.

Kedves barátom, van egy sorsfordító üzenet számodra is a következő történetbe ágyazva:

„A kaliforniai aranyláz idején egy fiatal házaspárt is elkapott az aranyszerzés szenvedélye. Eladták a farmjukat és értékeiket, majd nyugatra indultak aranyat keresni. Sorozatos kudarcok után teljesen csődbe mentek, majd Európába költöztek. Sok évvel később visszatértek Amerikába és elhatározták, hogy felkeresik régi farmjukat. Ám mikor odaértek látták, hogy az körbe van kerítve és fegyveres őrök védik. Kiderült, hogy régi farmjuk helyén Amerika második legnagyobb aranylelőhelye található – jelenleg állami tulajdonban van.”

Isten már elhelyezte körülötted is a szükséges forrásokat és a megfelelő embereket, csak te még nem látod! Az életed legnagyobb ajándékai még felfedezésre várnak, mert pillanatnyilag mag formájában vannak jelen. Mit jelent számodra a Biblia? Mit jelent számodra Isten igéje? Csak arra vár, hogy te is felismerd. Amit nem ismerünk fel, azt nem értékeljük; és amit nem értékelünk, azt nem becsüljük; és amit nem becsülünk, azt végül elveszítjük.

Kérdezem, elejétől végéig kiolvastad már a Bibliát, a teremtéstörténettől a Jelenések könyvéig? Ha nem, sokat veszítettél, talán mindent! Én már valamivel több, mint két éve elhatároztam, addig nem kapcsolom be a tévét, számítógépet, amíg legalább két fejezetet el nem olvasok a Bibliából. Isten kegyelméből azóta már ötödször olvasom elejétől a végéig a Bibliát, azt a könyvet, amely legnagyobb bestseller a világon, amely legtöbb nyelvre van lefordítva és legtöbb példányszámban lett kinyomtatva és eladva. Így folyamatosan olvasva összeálltak bennem a bibliából megismerhető törvényszerűségek, melyeket figyelmen kívül hagyni, finoman szólva is balgaság. Minél többször olvasom, annál hasznosabb a szívem és értelmem számára. Jól tudom magamról, nem vagyok több egy péksegédnél.

Nincs Bibliád? Vegyél! De ha van számítógéped, okos telefonod, keresd az online Bibliát. (2Timóteus 3,16-17) „A teljes írás Istentől ihletett, hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az isten embere minden jó cselekedetre.”

A Biblia nemcsak egy könyv a sok közül, hanem a KÖNYVEK KÖNYVE. Nincs még egy hozzá hasonló könyv, amely ilyen nagy hatással lenne az emberiségre. A Biblia Isten szava, elvezet bennünket is minden igazságra. János 3:36-ban maga Jézus mondja: „Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta.”

Jobb esetben évente egyszer találkozunk itt, Szőkepusztán. Most kérem, hogy egyenként mindenki mondjon valamit magáról, életútjáról! Elevenítsük fel a régi emlékeket, és új erőt nyerve, induljunk tovább, ki-ki a maga útján, Isten áldásával!

Jó Pásztor alapítvány lapjai, „Jó Pásztor újság” letölthető, megtekinthető: http://www.jopasztor.baptist.hu/hu/letoltesek1

Joó István


Nincsenek megjegyzések: